November 2012

Zoals altijd tijdens ons verblijf in Nederland hebben we tijd te kort. Buiten de verplichten dingen (belastingdienst, bankzaken en post) zijn er ook de onverwachten dingen die veel tijd opslurpen. Door tijdgebrek ben ik deze periode voor het eerst mobiel niet bereikbaar geweest, mijn T-Mobile sim card was vervallen. Helaas kon niemand bij T-mobile mij in een kort tijdsbestek met dit probleem helpen, zonder dat ik dan een nieuw nummer zou kopen. Jammer, gemiste kans, volgende keer wordt dit opgelost, maar dan wel bij de concurrent.

De familiedag wordt bij John zijn ouders gehouden, alle tantes en ooms zijn er, best makkelijk (we zouden ze anders echt niet zien allemaal) en erg gezellig. Verder een paar keer naar mijn Pa die het buitengewoon goed doet na het overlijden van mijn Ma. De tijd die er dan nog over was werd besteed aan hele speciale bezoekjes.
Nog net op de valreep John's verjaarskado, bezoek aan Amsterdam. Rijksmuseum, hapje eten en een klassiek concert ter afsluiting.
Prachtig, maar net iets te veel van het goede voor op een dag en na zo'n drukke weken.

Het moment van afscheid is weer aangebroken. Twee vol geladen tassen met spullen voor JoHo worden in ons frans/duitse autootje geladen (een VW up! met Frans kenteken). Wij zijn blij dat we met eigen ogen het herstel van John's Pa hebben gezien. Met mijn Pa gaat het ook prima, geeft toch ook een fijn gevoel elkaar weer eens 'live' te hebben gezien. En zo tuffen we langzaam weer richting Parijs Orly waar we vandaan vliegen naar Martinique.
Op het vliegveld van Martinique staan Kees en Anja van Cat Tokeh Baroe ons met de huurauto op te wachten. Tassen achterin en zo snel mogelijk naar Le Marin. Lekker even bijkletsen onder het genot van een hapje en drankje, daarna door naar JoHo. Tassen uitpakken komt morgen wel, eerst snel de bedden opmaken en lekker slapen.

Zaterdag 9 november gaan we met Kees en Anja via de oostkant naar het noorden. Net voorbij St Anne aan de zuidkant stoppen we bij Grand Anse des Salines. De auto parkeren we langs een mooi stukje strand met palmbomen. We lopen over het pad door de mangroves langs het zoutmeer. We horen de vogels wel maar zien ze niet, enkel op de borden met text en uitleg... in het frans...
Via de route langs de grillige oostkust rijden we dan naar het noordelijkste puntje van Martinique. We rijden over smalle weggetjes omringd door groen, af en toe een brug richting Mont Pelee, de enige actieve vulkaan van Martinique. De laatste uitbarsting dateerd uit 1902, toen de rijke hoofdstad St Pierre werd getroffen door kokende lavastromen die de baai bij St Pierra aan het koken bracht. De verwoeste stad St Pierre verloor de status hoofdstad aan Fort-de-France, gelegen halverwege het eiland.
De lange dag sluiten we weer af met een drankje in ons restaurantje in Le Marin. Terwijl we lekker na-keuvelen, komt er een Nederlands gezelschap binnen die een grote catamaran hebben gehuurd, een van de mannen komt ons een pakketje haring brengen die hij voor zijn charter vrienden had mee genomen. Lekkerrr!!

Volgende dag zijn we weer met het autootje onderweg, deze keer rijden we richting zuid-oost. We stoppen bij een paar ankerplaatsen en bij een rij herdenkingbeelden van een gezonken slavenschip. Hierbij kwamen vele slaven om het leven omdat ze aan elkaar vastgeketend waren en dus niet bleven drijven...
Bij Trois-Ilets nuttigen we onze gekregen haring op een stukje stokbrood, natuurlijk wel met uitjes! Nog even een flitsbezoek aan de plantage waar Josephine, de vrouw van Napoleon heeft gewoond. Helaas was het museum al dicht, maar de oude rumfabriek is leuk om te zien. Na nog wat door de bergen te rijden besluiten we via St Robert waar Kees nog even op een boatwerf wil kijken en dan naar de boot terug te rijden.

Maandag 11 november, de dag van St Maarten en het begin van de carnaval is ook de geboorte dag van John. In het donker versier ik de boot met slingers, wat trouwens niet meevalt. Als de jarige job wakker is komt er de pepperkoek met kaarstjes voor de dag (ik was te laat voor een taartje) die hij zoals het hoort in een keer moet uitblazen. Eind van de middag komen Kees en Anja en onverwacht ook Gavin en Manda van SY Secret Smile gezellig een borrel halen.

Wij plannen na het afscheid met Kees en Anja op dinsdag 12 november (zij gaan voor twee maanden naar Nederland) weer eens anker op te gaan. Even de hoek om naar St Anne waar we een paar dagen blijven. Na St Anne zeilen we even terug naar Le Marin om dan door te zeilen naar Fort-de-France. Hier zien we Gavin en Mandy weer, lekker 's avond even bijkletsen met een drankje in de hand, super.
Gavin en Mandy vertrekken vanaf Fort-de-France direct naar St Maarten, twee dagen, een nacht. Wij gaan het in daghopjes doen, teveel leuke plaatsjes onderweg naar boven. Een ding is zeker, we zien elkaar weer in St Maarten in december.
Ondertussen weten we dat Petra en Sander hun tickets hebben geregeld, zij vliegen vanaf Aruba op 23 december naar St Maarten en verblijven de feestdagen aan boord van JoHo.
Leuke vooruitzichten dus.